fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
04 · 01 · 2023

Dansk Kulturinstitut genstarter aktiviteter i Indien og ansætter ny landechef

Efter en periode på lavt blus i kølvandet på pandemien vender Dansk Kulturinstitut nu tilbage til Indien. Den erfarne Indien-kender Bente Wolff er ansat til at stå i spidsen for afdelingen. Instituttets indsats i Indien har til formål at sikre stærke partnerskaber mellem den danske og indiske kultursektor samt bidrage til en nuanceret viden og samtale om det store sydasiatiske land.

 

Kultursamarbejdet med Indien er en høj prioritet for Danmark. Det er afgørende, at vi i Vesten skaber relationer, der sikrer en åben og nuanceret dialog med den folkerige nation, der er en ny supermagt og en gammel civilisation. Og her spiller kulturen en særlig rolle. I 2022 blev der indgået en ny officiel erklæring om kulturudveksling mellem Danmark og Indien, der har til formål at etablere nye partnerskaber og samarbejder mellem danske og indiske kulturinstitutioner. Dansk Kulturinstitut ser frem til at bidrage til denne aftale med sine mange års erfaringer fra landet.

 

Instituttet har grundet corona-pandemien ikke været fast til stede i Indien siden forsommeren 2021, men fra 1. januar 2023 genstarter instituttet sin afdeling med Bente Wolff som landechef. Afdelingen vil – med adresse på Dansk Kulturinstituts hovedkontor i København – arbejde projektbaseret med hyppige rejser til og fra Indien.

Kulturprojektleder med speciale i Indien

Det er med stor personlig og professionel erfaring fra Indien, at Bente Wolff tiltræder som landechef. Hun har bl.a. en baggrund som antropolog, projektleder, museumsinspektør, underviser og formidler med speciale i Syd- og Sydøstasien. Bente Wolff kommer fra en stilling som projektleder for kulturarvsindsatsen ”Serampore Initiativet”, et partnerskab mellem Nationalmuseet, Realdania og Københavns Universitet. Formålet var at restaurere gamle danske bygninger i Serampore i Vestbengalen, der blev anlagt som en dansk-indisk handelsby. I samarbejde med lokale bevaringsarkitekter, håndværkere og myndigheder fik de gamle bygninger nyt liv som restauranter, hotel og kulturhus, der tiltrækker tusinder af primært indiske gæster, og har skabt et bedre bymiljø for borgerne.

 

Interessen for Sydasien strækker sig langt tilbage i Bente Wolffs karriere. Som ph.d. i antropologi har hendes arbejdsliv bl.a. budt på stillinger som museumsinspektør og enhedsleder for Etnografisk Samling på Nationalmuseet –med fokus på Indien og det øvrige Sydasien. Hertil kommer en lektorstilling på Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet og undervisning på universiteter i Danmark, Indien og Indonesien. Herudover har Bente Wolff også fungeret som udvikler, coach og underviser for Kulturkurser.dk, som udbyder kurser i interkulturel kommunikation for private og offentlige organisationer. Bente Wolff er således erfaren i både leder-, formidler- og underviserrollen, når det kommer til Sydasien.

 

Selvom Bente Wolff først lige er tiltrådt som landechef, er instituttet ikke ukendt med hendes kompetencer. I 2022 var Bente Wolff tilknyttet som konsulent i Indien, hvor hun har vedligeholdt Kulturinstituttets dansk-indiske partnerskaber. Partnerskaber, som hun nu på fuld tid skal bygge videre på og udvide med nye.

Landechef Bente Wolff om sin nye stilling:

Jeg ser begejstret frem til at indgå nye partnerskaber og venskaber mellem Danmarks og Indiens kultursektorer. Projekterne skal skabes i et kreativt og gensidigt inspirerende samarbejde på tværs af landegrænser, ikke af en dansk eller indisk partner alene. Jeg håber at leve op til det tilnavn, mine tidligere indiske partnere gav mig med et glimt i øjet: Nokia – Connecting People. I første omgang bliver det igen med fokus på kulturarv og bæredygtig arkitektur.”   

Adm. direktør Camilla Mordhorst om ansættelsen af Bente Wolff:

“Vi glæder os til at genstarte vores aktiviteter i Indien i 2023. Med Bente Wolff ved roret har vi fået en meget erfaren projektleder og en stor Indien-kender. Bente har et omfattende netværk i Indien, der sammen med vores stærke kulturpartnere i landet, skaber det bedste springbræt for nye projekter og samarbejder. Indien har et utroligt rigt og mangfoldigt kunst- og kulturliv, så opgaven bliver i virkeligheden at vælge ud, så vi på bedst mulig vis understøtter ambitionerne i det officielle indisk-danske kulturudvekslingsprogram, som er godt i gang og løber over de næste fire år. Indien er en af verdens nye supermagter med en af verdens største befolkninger. Vi kommer til at forholde os til Indien og inderne – og jo bedre vi forstår hinanden og hinandens kultur, jo mere rum kan der skabes for dialog, inspiration og udveksling.”


Om Bente Wolff

Landechef for Dansk Kulturinstituts Indien-afdeling
Fhv. leder af Serampore Initiativet, på Nationalmuseet og siden Københavns Universitet, i partnerskab med Realdania.
Fhv. museumsinspektør og konstitueret enhedsleder på Nationalmuseet
Fhv. lektor ved Tværkulturelle og Regionale Studier og ekstern lektor i Antropologi Københavns Universitet.
Ph.d. i Antropologi fra Københavns Universitet.