fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
2022

Women on Posters

Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen og Estonian History Museum i Tallinn lancerede i oktober 2022 plakatudstillingen “Women on Posters”

 

Udstillingenfokuserer på, hvordan plakatkunst interagerede med og spillede en vigtig rolle i udviklingen af ​​kvinders rettigheder fra 1940’erne til 1980’erne.

Helt konkret består udstillingen af ​​plakater fra tre forskellige samlinger og fra tre forskellige lande: Danmark, Kina og Estland.

 

De danske plakater afspejler kvindebevægelsen fra 1969-1979, med plakater fra bl.a. Rødstrømpebevægelsen, Grevinde Danners kvindecentre og kvindesommerlejre på den danske ø Femø.

 

Den kinesiske samling afspejler den kulturelle revolution i Kina fra 1949-1979 og den nye centrale rolle, som kvinder spillede i udviklingen af ​​det kinesiske samfund. Endelig er den estiske plakatsamling centreret om kvinders rolle i Sovjetunionen som arbejdere, bønder og vogtere af estisk kultur og traditioner.

Ifm. med åbningen af udstillingen arrangerede Dansk Kulturinstitut i samarbejde med museet et offentligt seminar med tre eksperter: Dr. Barbi Pilvre og professor Liina Siib fra Estland samt Lisbeth Jørgensen fra Kvindehuset i København (Kvindehuset).

 

De slog fast, at selvom ”Women on Posters” er en historisk udstilling, så italesætter den i allerhøjeste grad en fortsat aktuel problemstilling.

 


Bonusinfo: Det er ikke første gang, Dansk Kulturinstitut kuraterer en udstilling med denne slags plakater. Første gang var i Beijing i 2019, hvor udstillingen “Iron Women and Red Stockings” præsenterede plakater fra den kinesiske og danske kvindebevægelse. Denne udstilling åbnede i Danmark året efter i 2020 på KØN – Gendermuseum Denmark og har siden været inspirationen til denne udstilling, hvor estiske plakater er blevet tilføjet til samlingen.

 

Læs mere nedenfor.