fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
17 · 02 · 2022

Nyt projekt i Tyrkiet sætter fokus på krop, seksualitet og skam

Den tyrkiske kunstner Merve Tuna undersøger sin egen og publikums forhold til lyst, begær og skam i en ny eksperimenterende udstilling i Istanbul med støtte fra Dansk Kulturinstitut.

 

I 2022 tager Dansk Kulturinstitut favntag med et af livets helt store emner: menneskets lyst og begær. Det sker via udstillingen ”The Case of O: Scenes, Formulations, Derivations”, der vises i et af Istanbuls smukke hammambade: Küçük Mustafa Paşa Hammam.

Her undersøger og udfordrer den anerkendte kunstner Merve Tuna sin egen og tilskuerens forhold til skam og skamløshed.

Udstillingens titel er inspireret af den berømte erotiske roman ”Historien om O”, som siden sin udgivelse i 1954 har vakt både forargelse og begejstring verden over.

Ligesom den berømte fortælling pirker Merve Tuna’s værk til vores lyst, fantasi og skam. Udstillingen forener Tunas faglige baggrund i mode- og produktionsdesign med hendes langvarige interesse for psykoanalysen samt fascination af forskellige materielle fremstillingsteknikker.

 

Freudiansk inspiration

Hvordan ser seksualitet ud fra et barnligt og kønsløst perspektiv?
Det spørgsmål forsøger Tuna at besvare ved at sende tilskueren på en grænsesøgende rejse gennem Freuds fire seksuelle udviklingsstadier: det genitale, det falliske, det anale og det orale. Undervejs mødes tilskueren af et utal af genstande og objekter, der optræder som forlængelser, tilføjelser, historier om og referencer til menneskekroppen.

Publikum vil opleve, hvordan værket udfordrer og leger med ideen om, hvor skam kommer fra, hvordan skam kan transformeres, og om nydelse kan frisættes fra kroppen.

Landechef Füsun Eriksen om samarbejdet med Merve Tuna:

 

”Vi er stolte af at indgå et samarbejde med Empire Project, som repræsenterer ”daring” contemporary art og giver plads til nye talenter som bl.a. Merve Tuna, der stiller spørgsmål til identitet, krop, seksualitet og samfundsmæssige magtproblematikker med humor og ironi. Vi håber og tror, at udstillingen vil starte en spændende, vigtig og ikke mindst modig dialog om vores forhold til lyst og begær. ”

 


Om udstillingen

”The Case of O: Scenes, Formulations, Derivations” er skabt af kunstneren Merve Tuna og produceren Kerimcan Güleryüz i samarbejde med The Empire Project, Mermeris og Dansk Kulturinstitut. Udstillingen vises fra 10. februar til 12. marts 2022 i Küçük Mustafa Paşa Hammam i Istanbul.

Udstillingen forventes at danne rammen for et event ifm. med Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts, hvor talere fra Tyrkiet og Danmark vil debattere magt, krop, lyst og seksualitet anno 2022.