fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
25 · 01 · 2022

Voices of Violence – en højaktuel udstilling om sexisme, kønnet vold og chikane

Dansk Kulturinstitut står i spidsen for ligestillingsprojektet Voices of Violence, der sætter fokus på sexisme, kønnet vold og chikane i de nordiske og baltiske lande samt i Belarus.

 

Projektet skaber en platform og et rum, hvor kvinder kan fortælle deres egne historier om overgreb og krænkelser.

 

I centrum af projektet er en videoudstilling, der finder sted både fysisk og online, hvor danske, islandske, estiske, lettiske, litauiske og belarusiske skuespillere fortolker anonyme kvinders fortællinger om sexisme, chikane og vold.

 

Udstillingen giver ikke kun de respektive kvinders historier stemmer, men skaber også en platform, hvor andre kvinder kan dele deres historier anonymt.

 

Projektet er med til at skabe et trygt rum, hvor kvinder kan mødes på tværs af (lande)grænser gennem deres oplevelser.

#MeToo

Projektets overordnet formål er at facilitere refleksion, dialog og diskussion om det vedvarende problem, som kønsulighed skaber.

 

Særligt siden 2017, hvor #MeToo-bevægelsen opstod, har der været et stigende fokus på at italesætte, hvordan mange kvinder rundt om i verden hver dag oplever sexisme, vold og chikane, samt hvilke ar, oplevelserne efterlader – både fysisk og psykisk. Derfor skal projektet skabe et rum, hvor oplevelser med kønnet vold bliver delt. At lytte og forstå er nemlig første skridt på vejen mod at skabe forandring og ligestilling.

 

Med afsæt i udstillingens budskab diskuteres køn, kunst, sexisme og seksualiserede overgreb med lokale baltiske og belarusiske aktivister, kunstnere, kulturelle aktører og kvindeorganisationer.

 

Foruden at skabe dialog og refleksion promoveres nordiske kvindelige kunstneres og aktivisters arbejde med sexisme og vold. Dette skal fordre til flere samtaler om ulighed, kønnet vold, feministiske perspektiver og kunst på tværs af (lande)grænser.

En udstilling på international turné

Udstillingen har været på turné i Litauen, Estland, Letland i 2021 og kommer til Danmark og Island i 2022. Det er desværre ikke muligt at vise udstillingen fysisk i Belarus pga. den nuværende situation i landet. Derfor udstillede vi digitalt med et online åbningsevent, som en del af Northern Lights Filmfestival i Belarus i efteråret 2021.

 

Den 5. november blev udstilling åbnet for første gang med en paneldebat mellem danske og litauiske aktivister, forfattere og ligestillingseksperter. Heriblandt var den danske feminist og foredragsholder Emma Holten. Se debatten her.

 

Se onlineudstillingen her

En stor tak for samarbejdet og støtten

Projektet er udviklet i tæt samarbejde med Nordisk Ministerråds lokale kontorer i Estland, Letland og Litauen, Scanorama, Northern Lights Film Festival, Black Night Stars Film Festival, Martynas Mažvydas National Library of Lithuania, Solaris, National Library of Latvia, Feministeerium, Kvennaathvarf, Specializuotos Kompleksinės Pagalbos Centras MARTA center, Women’s Issues Information Center, Radislava , Latvian Academy of Culture, ProRent WIFT Iceland, Two Cinematographers og Meta Film med hjælp fra Danmarks ambassader i Estland, Letland og Litauen. Derudover en stor tak til Meelis Mikker og skuespillererne, der har deltaget i projektet. Projektet er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS), Nordisk Minsterråd og Nordisk Ministerråds lokale kontorer i Estland, Letland og Litauen.

 

Udstillingsdesign: Zane Priede

Grafisk design: Rūta Jumīte