fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
21 · 09 · 2021

Dansk Kulturcenter i Beijing stiller skarpt på depression og angst

I efteråret 2021 retter Dansk Kulturcenter sin opmærksomhed mod mental sundhed. Via projektet BLACK DOG inviterer kulturcentret sit kinesiske publikum til udstillinger, samtaler og aktiviteter, der sætter ord og billeder på et emne, som er svært at tale om, nemlig psykisk sårbarhed, mental trivsel og helbred.

 

En sort hund er i en årrække blevet brugt som et billede på depression. Følelsen af at have et væsen, der altid forfølger dig – uanset hvor du går hen. Et væsen der kræver din opmærksomhed, opsluger din energi og dit fokus. Et væsen der, hvis det ikke tøjles, tager magten.

 

Denne metafor er omdrejningspunktet i projektet BLACK DOG (SORT HUND), som vil undersøge fænomenerne depression og angst.

 

WHO forudser, at mental mistrivsel fra 2030 vil være den største trussel for folkesundheden i verden, og allerede i dag er depression en udbredt lidelse. Én ud af hver tiende er, har været eller vil blive ramt. Tavshed og berøringsangst er kendt følgesvend, når psykisk sygdom rammer. Det vil Dansk Kulturcenter i Beijing udfordre med projektet BLACK DOG.

 

Kulturcentret vil invitere mennesker ramt af depression og angst og pårørende i Kina til at dele deres erfaring, tanker, smerte og håb. Hvordan føles konsekvenserne af depression? Hvordan udmønter de sig fysisk? Kan smage og lugte næsten helt forsvinde?  Mindskes omgivelsernes farver, så alt ender med at blive oplevet i grålige eller sorte farver? Hvordan er det at se et menneske, man elsker, forsvinde ind i en mørketilstand?

 

Konkret italesættes BLACK DOG ved hjælp af en stor udstillingsinstallation, hvor udsagn fra danske pårørende bringes i perspektiv af kinesiske personer med svær depression. Gennem hele udstillingsperioden (fra anden halvdel af september og hele oktober), suppleres udstillingen af samtaler, terapi-performance og paneldebatter i Dansk Kulturcenter i Beijing.

 

”Da vi begyndte at røbe vores intentioner i det lokale netværk, henvendte kunstnere diagnosticeret med angst eller depression sig med et ønske om at medvirke i aktiviteter om den sorte hund”, siger institutleder Eric Messerschmidt og fortsætter, ”så allerede her kunne vi mærke, vi havde fat i noget, og hvor vigtigt det er at bryde den stigmatisering, som omgærder psykisk sygdom”.

 

BLACK DOG er en del af projektrækken ”I’m Perfect”, som udfordrer den gængse opfattelse af ”det normale” og ”det perfekte” på tværs af Kina og Danmark. Projektrækken zoomer bl.a. ind på livet med fysiske, udviklingsmæssige eller psykiske udfordringer. Næste projekt stiller skarpt på autisme.

 

Læs mere om “I’m Perfect” her.

 

Illustration: WANG Yifang