fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
29 · 09 · 2016

Flora Danica på visit i Warszawa

Det royale spisestel Flora Danica fra 1803 er på visit i Warszawa, hvor Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg udstiller stellet på det polske museum Lazienki Królewskie. Udstillingen er en del af et større internationalt museumsprojekt ‘Gardens of Light’.

 

Dansk Kulturinstitut i Polen er medarrangør af Flora Danica-udstillingen, der vises fra 6. august til 30. oktober 2016. I løbet af oktober måned vil der være foredrag om Frederiksstaden, madkultur, H.C. Andersen samt visning af filmen En kongelig affære på museet. 

 

Flora Danica stellet er dekoreret med nøjagtige gengivelser af tavlerne i det botaniske værk Flora Danica, og er et ægte oplysningsprojekt fra 1700-tallet.

Ligesom Frederiksborg Slot er Lazienki Królewskie en tidligere kongebolig, der nu er omdannet til et museum. Lazienki-slottet blev indrettet af den sidste polske konge, Stanislaw August, i sidste halvdel af 1700- tallet, og er præget af hans store interesse for og engagement i Oplysningstidens ideer og tanker.

Udstillingen er tilrettelagt som en bordopdækning kunne have set ud, dengang Stanislaw August holdt sine berømte torsdags-middage, hvor samtidens filosoffer, forfattere og videnskabsmænd samledes omkring middagsbordet for at udveksle viden i oplysningstidens ånd.

 

Flora Danica-stellet er noget af det ypperste, der blev skabt i den danske oplysningstid og inspirerer til at dykke ned i de nye tanker og ideer der prægede Oplysningstiden.

Stellet blev blev bestilt i 1790 af kongehuset og fremstillet på Den Kongelige Porcelænsfabrik i København. Det var oprindeligt tiltænkt Katharina den Store som en gave fra Christian VII. Hun døde dog, inden stellet blev færdigt, og den kongelige familie beholdt stellet til egen brug.

 

Flora Danica er et af verdens største planteværker, som blev udgivet 1761-1883 med tavler af hele Danmark-Norges flora. Værket bestilt af Frederik V som en komplet beskrivelse af alle planter i det danske rige. Det skulle vise Danmark som en kulturnation og omfatte alle landene, der var undergivet kong Frederik V. Planen for det fyldige indhold blev dog af ændret undervejs i takt med ændringer i de politiske forhold.

Det ambitiøse projekt blev til i et samarbejde mellem videnskabsfolk, bogtrykkere og kunstnere over 123 år og udmøntede sig i 3.240 tavler.

 

Ideen kom fra Professor Georg Christian Oeder, der blev den første professor i botanik i Danmark. Før 1752 var der ingen selvstændige forskningsinstitutioner i Danmark om botanik. Botanikundervisningen lå som et fag på det medicinske institut. Egentlig skulle Oeder have været ansat som professor på universitetet, men pga. universitetets modstand mod denne plan, måtte der oprettes et særskilt kongeligt institut for botanik, hvor Oeder kunne ansættes.

 

Oeder rejste på årelange indsamlingsrejser sammen med tegneren Martin Rössler, og hjemme blev tegningerne omsat til kobberstik af tegnerens far Michael Rössler.

 

 

 

 

Internationalt samarbejde

Udstillingen i Warszawa er blevet til efter invitation fra det polske museum Lazienki Królewskie. Sammen med Katharina Paladset i Skt. Petersborg og Prins Gongs Paladsmuseum i Beijing er Lazienki og Frederiksborg med i et forum for slotte og pladsmuseer med tilhørende parker.

 

Lazienki Królewskie er en tidligere kongebolig, der er omdannet til museum.