fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
20 · 07 · 2020

DKI anbefaler: Indisk sommerlæsning

Denne sommer, hvor mange har aflyst rejsen til fjerne himmelstrøg, kan verden udenfor Danmarks grænser måske føles længere væk end den plejer. I samarbejde med Dansk Kulturinstitut i Indien, der holder til i New Delhi, deler vi derfor en række bud på rejser til Indien gennem litteraturen.

Indien er et land med en fascinerende litterær scene, historisk såvel som i dag. Vores anbefalinger tæller både skønlitterære klassikere og faglitteratur af forskellig art. Nogle forgår i Indien, andre udspiller sig på breddegrader nær Danmark. De er desværre ikke alle oversat til dansk, men de burde alle være til at opstøve på biblioteket eller i en boghandel. 

Rigtig god læselyst!

Anbefaling #1: Den Hvide Tiger af Aravind Adiga

Den Hvide Tiger er den indiske forfatter Aravind Adigas debutroman, og omhandler emner som globalisering, individualisme og ønsket om social og økonomisk mobilitet. Romanen udkom i 2008 og vandt samme år den prestigiøse Man Booker Prize.

Hovedpersonen Balram Halwai beretter om sit liv til den kinesiske premierminister Wen Jiabao i syv breve. Romanen er en medrivende mørk, men humoristisk, fortælling om et brud med fastlåste sociale rammer, og om de omkostninger frisættelsen medfører.

(Politikens Forlag, 2008)

Anbefaling #2: En Hårfin Balance af Rohinton Mistry

Den fantastiske roman En Hårfin Balance foregår under Undtagelsestilstanden fra 1975-77, en turbulent periode i indisk historie. Romanen, som skildrer fire karakterers liv, er en fortælling om klasse- og kasteforskelle, tragedie, kærlighed og bånd mellem mennesker.

(Politikens Forlag/Cicero, 1999)

Anbefaling #3: Midnatsbørn af Salman Rushdie

Rushdies magiske og sprudlende klassiker bør enhver unde sig selv at læse. Gennem en fortælling om de børn der fødes i samme skæbnesvangre øjeblik som det moderne Indien, skildrer romanen den engelske kolonialismes endeligt til fordel for landets selvstændighed og opdeling.

(Gyldendal, 2001)

 

Anbefaling #4: Dishoom af Shamil Thakrar

Med dagens anbefaling skal vi på opdagelse i Mumbai og parsi-kulturens indvirkning på byens køkken. Gennem en kombination af fortællinger og opskrifter, foretager Dishoom en kulinarisk rejse til en by der er et mekka for foodies, og gemmer på et mylder af historier, køkkener og smagsoplevelser.
(Tilgængelig på engelsk: Bloomsbury Publishing 2019)

Anbefaling #5: City of Djinns af William Dalrymple

Det siges om Delhi, at det er en by bestående af mange byer. Nogle taler om de syv, eller endda otte byer der engang var Delhi. Historikeren William Dalrymple inviterer læseren på en tur gennem Delhis mange bestanddele, inspireret af hans egne tidligste minder fra metropolen. City of Djinns er både medrivende og lærerig.
(Engelsk udgave: HarperCollins 1994)

Anbefaling #6: India after Gandhi af Ramachandra Guha

I dette eminente historiske værk beskriver Ramachandra Guha Indiens historie efter opnåelsen af uafhængighed fra det britiske imperium i 1947. “India After Gandhi” er et must-read for enhver med interesse for Indiens moderne historie.
(Engelsk udgave: Pan Macmillan, 2017)

Anbefaling #7: The Year of the Runaways af Sunjev Sahota

Sahota er en af mange britiske statsborgere hvis bedsteforældre rejste fra det britiske imperiums territorier til Storbritannien i efterkrigstiden. “The Year of the Runaways” foregår i et nutidigt Nordengland og følger en gruppe illegale immigranter. Romanens skildring af deres ofte forgæves søgen efter et bedre liv er smertefuld, rørende og mest af alt universelt menneskelig.
(Engelsk udgave: Vintage, 2017)
Få de seneste nyheder
Sign up