fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
25 · 03 · 2020

Update fra Riga: Livet under corona-virussen

Institutleder for Dansk Kulturinstitut i Riga, Simon Drewsen Holmberg, giver et dybdegående indblik i dagligdagen under Corona-virussen. Læs hans seneste updates fra Riga nedenfor.

(Er du journalist og ønsker yderligere info m.m., så kontakt presse- og kommunikationsrådgiver Anne Splittorff på tlf.: +45 2636 5775 / as@danishculture.com)


19. marts 2020

Situationsberetning om corona-virussen i Letland (Riga) #1

Covid19 er forvirrende, uro-  og tankevækkende. I dag d. 19.3 er der konstateret 86 COVID-19 smittede i Letland, 258 i Estland og 34 i Litauen. Der er endnu et stykke til de sandsynligvis langt over 1.000 smittede i Danmark, selvom Estland desværre forholdsmæssigt er rigtigt godt eller rettere dårligt med. Mange af de samme forbyggende tiltag kan alligevel ses her som derhjemme.

 

 

Her i Riga hvor instituttets baltiske kontor er placeret, markerer rød-sortstribede klistermærker i supermarkeder og kiosker, hvor langt ventende shoppere skal stå fra hinanden, mange butikker og restauranter er lukket helt ned, og hvide ansigtsmasker er så småt begyndt at dukke op i det offentlige rum. Der er ingen tvivl om, at situationen bliver taget alvorligt, og der hersker en lidt trykket stemning, som også hurtigt kan vende sig mod dem, der ikke overholder reglerne for social distancering og fx får stået lidt for tæt på deres medmennesker. Her forsvinder toiletrullerne besynderligt hurtigt fra supermarkedernes hylder, og gaderne er langt mere stille og affolkede, end de plejer, selvom takeaway-budene stadig kan ses flittigt cyklende fra opgang til opgang – nu leveret helt uden menneskelig kontakt.

 

Krisen får  gode ting frem i folk, og der bliver fundet alternative løsninger og ordninger. Unge køber ind for ældre, der helst ikke må forlade deres bolig, familiemedlemmer og venner passer børn for forældre, der stadig skal møde på arbejde, og fysiske fester og arrangementer bliver erstattet af virtuelle møder, online indhold og streaming (jeg har brilliant vinsmagning online med gode venner. Så behøver man ikke at dele).

 

På kontoret har vi også som så mange andre arbejdet hjemmefra i lige godt en uge nu. Selvom vi rent fysisk er isolerede i hvert vores hus eller lejlighed, mødes vi virtuelt hver morgen for at snakke om dagens opgaver og følge op på situationen. Mange aktiviteter er  blevet udskudte eller aflyste, men det er imponerende, hvor hurtigt det  er muligt at omstille sig til nye tilstande, og hvordan digitale hjælpemidler og en villighed til at tænke i andre former for projekter og processer kan føre til nye, spændende tiltag, der passer bedre til den gældende situation.

 

I Riga holder vi indtil videre vejret, og vi holder os inde, men hverken balterne eller instituttet er på nogen måde holdt op – med at finde nye løsninger og nye veje fremad.

 

En ny ting i min virkelighed er vores konstant våde dørhåndtag. Min svoger, som bor i samme hus som mig, spritter håndtag, lyskontakter, og alt han kan komme i nærheden af.

Få de seneste nyheder
Sign up