fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
07 · 11 · 2019

Til inspiration i Ukraine: Den danske biblioteksmodel

Seminar om den danske biblioteksmodel i Kiev

 

Siden sovjettiden har det ukrainske biblioteksvæsen gennemgået meget lidt udvikling. Landets politiske og økonomiske vilkår har medført, at bibliotekerne generelt kan siges at være ca. 30 år bagud, i forhold til de vest- og centraleuropæiske biblioteker. I den vest- og centraleuropæiske biblioteksmodel fungerer bibliotekerne ikke bare som bogudlåningscentraler, men også som informationsbaser, sociale fora og som afviklere og formidlere af kulturbegivenheder.

 

Dansk Kulturinstitut i Polen har igennem tyve år hjulpet de polske biblioteker med know-how fra den danske og skandinaviske biblioteksmodel. Dette har medført, at de polske biblioteker, der efter kommunismens fald var i samme forfatning som de ukrainske biblioteker i dag, efterhånden er på linje med de skandinaviske. For at få startet en lignende udvikling i de ukrainske biblioteker, har Dansk Kulturinstitut i Polen været hovedarrangør på et pilotseminar, der skal lægge grunden til, at en lignende deling af viden, resultater og erfaringer løbende kan udbredes til biblioteksvæsenet i Ukraine.

 

På seminaret, der løb af stablen den 25. og 26. oktober i Kiev, samledes over 90 bibliotekarer fra hele Ukraine for at gå i dialog med en række danske og polske eksperter.

 

 

Fra seminaret i Kiev 25.-26. oktober. Foto: DKI i Polen
Fra højre Jens Thorhauge, Kirsten Boelt, Jacob Lærkes & Henryk Hollender (PL). Foto: DKI i Polen

 

Kirsten Boelt, bibliotekschef på Aalborg Bibliotekerne, fremlagde en række erfaringsperspektiver omkring centralbibliotekernes rolle ift. biblioteksudvikling.

 

Jacob Guillois Lærkes, bibliotekschef fra Gladsaxe Bibliotekerne, holdt et oplæg om biblioteket som rum og interiørdesign.

 

Jens Thorhauge, ekspert i biblioteksstrategi og -udvikling, fortalte om den danske biblioteksmodel, om globalisering, digitalisering og marketing.

 

Henryk Hollender, repræsentant for den polske bibliotekarforening, delte ud af de polske bibliotekers erfaring med at udvikle og omstille sig.

 

Henryk Hollender (PL). Foto: DKI i Polen
Jens Thorhauge (DK). Foto: DKI i Polen

 

Dansk Kulturinstitut i Polen har arrangeret begivenheden i samarbejde med Den Ukrainske bibliotekarforening. Formålet med seminaret var bl.a. at inspirere til flere videns- og erfaringsdelingsseminarer i en række byer i Ukraine i løbet af 2020 og 2021.

Få de seneste nyheder
Sign up