fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
05 · 02 · 2019

Dansk Kulturinstitut er Lead Partner i EU Interreg BSR projektet “UrbCultural Planning”

Dansk Kulturinstitut er Lead Partner i EU Interreg BSR projektet “UrbCultural Planning”

 

Turning Challenged Cities.

 

Når Interreg BSR projektet “UrbCultural Planning” bliver lanceret i Riga d. 4.-5. februar, er det Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen, der som Lead Partner byder velkommen til de øvrige projektpartnere.

 

“UrbCultural Planning” er et transnationalt projekt i Østersøregionen med 14 partnere samt 36 associerede partnere, fra 7 lande: Letland, Danmark, Norge, Finland, Polen, Tyskland og Rusland. Projektet er delfinansieret af EU’s Interreg Baltic Sea Region program og har et totalt budget på 17,6 mio.kr. Projektet løber fra januar 2019 til juni 2021.

 

Dansk Kulturinstituts generalsekretær Camilla Mordhorst siger:

Det er et fantastisk gennembrud for Dansk Kulturinstitut nu at stå som Lead Partner i så stort et internationalt projekt som UrbCultural Planning. Vores strategi er et opbygge stærke langvarige internationale partnerskaber for at skabe større impact på globale udfordringer.

 

Institutleder for DKI i Estland, Letland og Litauen, Simon Drewsen Holmberg udtaler: UrbCultural Planning er resultatet af fem års arbejde gennem forberedende projektsamarbejder i Østersøregionen med flere af partnerne, særligt projektet Culturability BSR, med finansiel støtte fra Nordisk Ministerråd, har ledt til flere samarbejder, der udforsker, hvordan kultur kan være en ”driver” for bæredygtighed og innovation.

 

Birgitte Echwald, Projektleder i Guldborgsund Kommune siger:

Guldborgsund Kommune er glade for at være partner i Interreg-projektet UrbCultural Planning. Det giver os mulighed for gennem et internationalt samarbejde at styrke vores strategiske fokus på bæredygtig udvikling i Lindholm, der er et udsat område i Nykøbing Falster by.” 

 

 

 

Borgerdreven social forandring i udsatte byområder

Mange byer oplever nye sociale udfordringer og et voksende behov for at håndtere social inklusion og bæredygtig udvikling. Men samtidig er den offentlige sektors ressourcer beskårede eller stagnerede, og derfor er nye metoder til at skabe borgerinvolvering nødvendige.

 

Gennem de sidste tyve år er “Cultural Planning” blevet udviklet til at være en anerkendt metode for borgerdreven innovation inden for by- og social udvikling. UrbCultural Planning vil anvende den udbredte metode i udvalgte, mindre byer/lokalområder i Østersøregionen, og efterfølgende dele erfaringerne herfra til glæde for andre byer i samme situation. I sin metode vil projektet inddrage FNs Verdensmål og erfaringer fra UNESCO støttede projektarbejder.

 

Østersøregionen markerer sig ved at have et dynamisk kulturliv og en stærk kreativ sektor, der bidrager substantielt til samfund og økonomi. Energien fra kulturen og kreative miljøer vil i UrbCultural Planning projektet overføres til at skabe nye kompetencer for bymæssig og social innovation.

 

Vendepunkter for “shrinking cities” 

Hovedformålet med projektet er: At fremme Østersøregionens udvikling inden for borger til borger-relationer, og mellem borger og by-myndigheder for herigennem at kunne skabe bymæssig og social innovation, inklusion og bæredygtig udvikling. Ved at styrke kompetencerne hos offentlige myndigheder, lokale ngo’er og foreninger til at samarbejde om borgerdreven ”cultural planning”.

 

Projektet vil gavne regionens udfordrede lokalsamfund, øge livskvaliteten, identitetsopfattelse, social inklusion og bæredygtig udvikling af lokalsamfund, samt hjælpe offentlige myndigheder med at løse bymæssige udfordringer.

 

Projektet omfatter 8-10 hands-on BSR demonstrator projekter udført i lokalområder i større byer eller i mindre byer i landområder, der max. har 20.000 indbyggere. Demonstratorprojekterne vil ske i 6 af partnerlandene: Polen, Litauen, Letland, Finland, Danmark og Tyskland og vil tage emner op som “shrinking cities” (byer der skrumper), social inklusion, gentrifikation, grønne og blå ressourcer, manglende lokalt liv i byer, stigmatisering/konflikter osv.

Derudover afholdes 3 konferencer om politik og fremtidige strategier, residency-ophold for udøvende fra kreative erhverv samt et gaming-værktøj, hvor børn og unge også kan udfolde sig med at skabe nye måder at tænke byer og lokalmiljøer.

 

For at hjælpe byer og lokale ngo’er til at anvende metoden, producerer projektet en håndbog til cultural planning-metoden, og projektet hjælper byer og lokale NGO’er til hordan de bedst kan facilitere forløb med metoden.

 

For yderligere oplysninger kontakt Institutleder Simon Drewsen Holmberg: sdh@dki.lv, or tel. +371 67288221

 

Partner organisationer:

Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen (DK) – Lead Partner

Heinrich Böll Stiftung Schleswig Holstein (DE)

Københavns Internationale Teater (DK)

City Culture Institute (PL)

Project company Kiel-Gaarden GmbH (DE)

Guldborgsund Kommune (DK)

Pomorskie Vovoideship (PL)

City of Pori (FI)

City of Riga (LV)

Vilnius Gediminas Technical University (LT)

Inland Norway University of Applied Sciences (NO)

Skövde Universitet (SE)

Baltic Sea Cultural Centre (PL)