fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
06 · 12 · 2018

Teater Minsk på ATTA Festival i Istanbul

Danske Teater Minsk deltager i den internationale teaterfestival ATTA

 

 

I disse uger besøger Teater Minsk den tyrkiske festival ATTA – en internationalt anerkendt teaterfestival for børn og unge. Over tre dage optræder det danske danseteater med ”Himmel” – en inkluderende og sanselig danseforestilling for de 1-5-årige og deres forældre. I samarbejde med Dansk Kulturinstitut gennemføres Teater Minsks bidrag til ATTA med henblik på erfaringsudveksling, netværksopbygning og research mellem Teater Minsk, tyrkiske og internationale scenekunstaktører og festivaldeltagere, ligesom Teater Minsk står for at afvikle tre on-site workshops for tyrkiske skuespilstuderende under festivalperioden.

 

 

Dansk Kulturinstituts indsats i Tyrkiet

En tilstedeværelse i Tyrkiet er strategisk vigtig, da landet – ikke kun geografisk, men også kulturelt – er placeret i krydsfeltet mellem øst og vest, syd og nord og mellem Mellemøsten, Asien og Europa. Med pop-up-begivenheder som fx den meget velbesøgte børnekulturfestival i september 2019, deltagelse i tyrkiske filmfestivaler, kommende kunstudstillinger samt adskillige længere-varende kulturudvekslingsprogrammer, har DKI fra foråret 2018 igangsat en fokuseret og strategisk Tyrkiet-indsats. Hensigten er bl.a. at bygge en stærkere bro mellem den danske og tyrkiske kunst- og kulturscene, end der i forvejen eksisterer.

Glade børn til børnekulturfestival tidligere på året - foto: Det Danske Generalkonsulat i Istanbul

Siden begyndelsen af 2018 har DKI derfor været partner og projektudvikler i udvekslings-aktiviteter inden for områderne børn og unge, scenekunst, film, musik og samtids- og billedkunst. Teater Minsks besøg i Istanbul er da også en del af et længerevarende udvekslingsprojekt mellem dansk og tyrkisk scenekunst, påbegyndt i foråret 2018 af DKI, ZeBU, Teater Minsk og ATTA Festival. Udover Teater Minsks aktuelle bidrag til ATTA-festivalen 2018 indebærer projektet, at relevante tyrkiske repræsentanter besøger København i foråret 2019. Her vil en tyrkisk delegation med udgangspunkt i ATTA samt medvirkende i en børneforestilling, som festivalen har co-produceret, bidrage til og udveksle med en række københavnske teaterfestivaler og -aktører; nemlig SPRINGFestival, ZeBU, CPH Stage, SubURBAN Dance Festival og Teater Minsk.

 

 

ATTA Festival og Teater Minsk

ATTA er den eneste internationale teaterfestival for børn og unge i Istanbul og Ankara. Festivalen, der i 2018 løber af stablen for anden gang, sigter mod at repræsentere teater, dans, musik, film og udstillinger samt interaktivt indhold til børn og unge i alderen 0 til 18 år. Med et friskt og innovativt brand sætter festivalen fingeren på pulsen i forhold til nuværende og fremtidige tendenser inden for det internationale scenekunstområde for børn og unge. ATTA Festival foregår i 2018 mellem 14. november og 10. december og ledes af producent, oversætter og skuespiller Hakan Silahsizoglu.

Øjebliksbillede fra "Himmel"

Teater Minsk er et turnerende teater, der skaber danseteater for børn og unge. Teateret arbejder med at gøre det fysiske fortællesprog tilgængeligt og relevant for det unge publikum og med at udvikle dansen som fortælleform i mødet og samarbejdet med andre kunstnere og kunstneriske udtryk. Mødet med publikum er den primære drivkraft, og forestillingerne vægter derfor publikumskontakt og inddragelse. Minsk arbejder med skiftende kunstneriske hold i en konstellation, hvor idé og koncept udvikles af teatrets kunstneriske ledere, som også medvirker i forestillingerne. Teatret drives i dag af kunstneriske ledere, dansere og performere Anne Nyboe og Loa Carlslund, men i forbindelse med det aktuelle besøg i Istanbul, består Teater Minsk af Loa Carlslund og My Marie Nilsson.

 

I løbet af dagene 2., 8. og 9. december 2019 spiller Teater Minsk ”Himmel” syv gange i alt, hvoraf flere af forestillingerne allerede på nuværende tidspunkt er meldt udsolgte. ”Himmel” havde dansk premiere i 2016 og har turneret over hele verden.

Opslugte publikum til Teater Minsks optræden

Teater Minsks deltagelse i ATTA Festival er støttet økonomisk af Statens Kunstfond, Det Internationale Kulturpanel og Dansk Kulturinstitut.

 

 

Aktiviteter

Forestillinger: Søndag d. 2. december viste Teater Minsk ”Himmel” tre gange på Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi / Halis Kurtça Children Cultural Center i Istanbul.

 

I den kommende weekend – henholdsvis d. 8. og 9. december – vil der begge dage være to visninger af Himmel, kl. 11 og 12.30. Denne gang på Mimar Sinan Üniversitesi Çağdaş Dans ASD / Mimar Sinan University Modern Dance Department i Istanbul.

 

Workshops: Tirsdag d. 4. december afholdes en workshop (fra kl. 12-16) for tyrkiske scenekunstnere på Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi / Halis Kurtça Children Cultural Center i Istanbul.

 

Der vil også være workshops 6. og 7. december (fra kl. 10-16)

 

Læs mere på ATTA Festivals Facebook-side