fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
01 · 08 · 2018

Europæiske kulturinstitutter markerede 50året for ’68 på FLIP

EUNIC i Brasilien markerede 50året for ungdomsoprørene i 1968 på litteraturfestivalen FLIP

 

 

Til dette års udgave af Brasiliens mest prestigefulde litterære festival FLIP markerede det brasilianske EUNIC cluster at 50 er gået siden det betydningsfulde år 1968. Ud over DKI, deltog kulturinstitutter fra Tyskland, England, Italien, Frankrig, Spanien og Schweiz. Gæstetalere var inviteret til at give deres perspektiv på et af de mest omdiskuterede år i nyere europæisk historie, og de samfundsmæssige bevægelser der blev sat igang i det historiske øjeblik. Den danske forfatter Niels Hav var en af talerne.

 

I et a flere “temahuse” etablerede EUNIC et kulturelt rum med fokus på begivenhederne i maj 1968, og med paralleller til nutidig brasiliansk og international litteratur og kunst. Fem anerkendte gæstetalere var inviteret til at dele deres perspektiver omkring emnet. Deltagerne var:

 

Niels Hav

Dansk forfatter af både poesi og prosa. Har produceret flere samlinger af noveller og digte, såvel som han har skrevet indlæg til samfundsdebatten. Hav har rejst i store dele af verden, og har opnået stor indsigt i mange emner og kulturelle forhold. På FLIP præsenterede han den første bog han har fået oversat til portugisisk, Alma Dança em seu Berço.

 

Michael Goldfarb

Journalist, politisk skribent og i de senere år også podcaster. Stammer oprindeligt fra USA, men er nu baseret i London. Goldfarb er en konservativ stemme, som har skrevet for The Guardian, The New York Times og The Washington Post. Han producerer radioindhold for BBC og har sin egene podcast, med titlen FRDH: First Rough Draft of History.

 

Lutz Taufer

Taufer er bestyrelsesmedlem i den tyske Weltfriedensdienst (Verdensfredstjenesten). I 70erne var han medlem af den kritiske patientbevægelse SPK (Sozialistisches Patientenkollektiv) og senere af Rote Arme Fraktion kaldet Baader-Meinhof-gruppen. Han deltog i et angreb på den tyske ambassade i Stockholm, der resulterede i dødsfald blandt både terrorister og ambassadepersonale. Efter at have siddet to årtier i fængsel, rejste han til Uruguay og Brasilien, og i 2017 blev hans selvbiografi Über Grenzen. Vom Untergrund in die Favela udgivet.

 

Massimo Canevacci

Italiensk etnograf, antropolog og forfatter. Siden 2008 har han boet og arbejdet i São Paulo, som forsker på Institute of Advanced Studies på University of São Paulo. Han har en Ph.d. i litteratur og filosofi. På FLIP præsenterede han sit studie “Culturas eXtremas: mutações juvenis nos corpos das metrópoles”.

 

Nina Reusch

Dr. Nina Reusch er en tysk historiker, uddannet fra Freiburg Universität. Hun er professor ved Friedrich Meinecke Institut på Freie Universität Berlin. Hendes hovedforskningsområder er kønsstudier og sociologi.

 

 

Fra 25.-29. juli fyldte FLIP, Festival Literaria Internacional de Paraty, den brasilianske by Paraty med litteratur og kultur. Festivalen blev første gang afholdt i 2003.

 

Efter deltagelsen i FLIP bidrog EUNIC clusteret også til festivalen for periferiens litteratur, FLUP, der finder sted in Rio de Janeiro.

 

 

Aktiviteterne omkring 50året for 1968 var et samarbejde mellem Dansk Kulturinstitut, Goethe Instituttet, Instituto Cervantes, Alliance Francais, Instituto di Cultura, British Council, Pro Helvetia, det Ungarske Generalkonsulat og Museum for Hellig Kunst i Paraty.

 

 

Foto, lille banner: Morten Holtum