fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
28 · 03 · 2018

Instruktørseminar om trends i moderne baltisk filmkunst

Seminar om trends i baltisk filmkunst med fokus på dokumentaren

 

 

Filmfestivalen Baltic Frames og Dome of Visions inviterer til instruktørseminar om trends i moderne baltisk filmkunst i anledning af, at de baltiske lande fejrer 100-året for deres selvstændighed.

 

Lørdag d. 7. april under festivalen Baltic Frames i Aarhus får både filmnørder og alment interesserede mulighed for at komme tæt på tre instruktører, der markerer sig på festivalen med tre vidt forskellige dokumentarfilm: Wonderful Losers, Liberation Day og Lembri Uudu.

 

Baltisk dokumentar rummer en poetisk tradition uden sidestykke og er en ofte overset niche inden for filmverdenen. Det er en unik måde at skabe film, hvor rørende og smukke historier fortælles ud fra devisen ”show it, don’t tell it” – som den legendariske instruktør Herz Frank har udtrykt det. Samtidig er der tendenser til, at genren bevæger sig i nye, overraskende retninger – som instruktørerne vil fortælle om og som man også vil kunne opleve under filmene på Baltic Frames, der vises i Øst for Paradis 6.-9. april.

 

Seminaret moderes af Simon Drewsen Holmberg, leder af Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen. Arrangementet afholdes på engelsk. Der er gratis adgang.

 

Deltagende instruktører

Arunas Matelis (LT) har siden 1992 stået bag produktionen af mere end 30 kreative dokumentarer. Han har selv instrueret 10 dokumentarfilm, af hvilke “Before Flying Back To the Earth” vandt over 10 priser, bl.a. den prestigefulde Directors’ Guild of America Award. Matelis har leveret den smukke og barske Wonderful Losers, der kommer helt tæt på cykelsportens sammenbidte hjælperyttere, bl.a. danske Chris Anker Sørensen. I skyggen af sportens stjerner udfylder de deres rolle med en krigermunks beslutsomhed og viljestyrke.

 

Ugis Olte (LV) har både skabt musikvideoer, kortfilm, dokumentarer og produktioner til TV. Han har en legende tilgang til sine emner, og ynder at bruge det drømmende og mytiske til at fortælle nutidige historier. Olte står bag Liberation Day, en bizar fortælling om seriøse kulturforskelle, når kultbandet Laibach som den første rockgruppe nogensinde optræder i Nordkorea. Det er Mads Brüggers Det Røde Kapel tilsat alternativ rock!

 

Eeva Mägi (EE) har instrueret flere dokumentarer og fastholder en eksperimenterende tilgang til mediet. Ved siden af sit virke som instruktør er Mägi advokat, med speciale i ophavsret. Hun har til Baltic Frames bidraget med filmen Lembri Uudu. Her kommer vi til en estisk landsby med spøgelset Uudu, som er vendt tilbage og nu genforenes med de efterladte over snaps og anekdoter. I det lille samfund blev de fleste arbejdsløse efter Sovjetunionens kollaps, og man må spørge sig selv om byen er et spøgelse i lige så høj grad som Uudu er det.

 

Baltic Frames

Seminaret og Baltic Frames er arrangeret af Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen i samarbejde med Det Danske Filminstitut og med støtte fra de baltiske ambassader i Danmark, de baltiske filminstitutter samt det danske Kulturministerium og Udenrigsministerium.

 

Her kan du læse mere om Baltic Frames

 

Baltic Frames har som mål at arbejde for social global bæredygtighed. Vi mener, at kulturudvekslingen og den mellemfolkelige samtale er en af de bærende søjler, hvorpå morgendagens løsninger for en bæredygtig fremtid skal bygges. Når nationale løsninger, ideer og initiativer kombineres på tværs af grænser, kan vi skabe værdifuld viden og bidrage til svar på globale problemer.

 

Datoer og links

Baltic Frames 2018 i Aarhus (6.-9. april, Øst for Paradis):https://www.facebook.com/events/205066323576655/
Baltic Frames 2018 i København (26. april-12. maj, Cinemateket):https://www.facebook.com/events/165084747480489/ / https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/filmserier/serie/15989

Trends in Baltic Cinema (7. april, 11-13.30, Dome of Visions): http://domeofvisions.dk/event/trends-in-baltic-cinema-and-the-connection-to-denmark/