fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
08 · 11 · 2017

Interview i Information med børnebogsforfatter Yang Hongying

I september 2017 besøgte Yang Hongying og tre andre berømte kinesiske forfattere København sammen med Den kinesiske forfatterforening. Besøget var tilrettelagt af Dansk Kulturinstitut i samarbejde med den kinesiske ambassade i Danmark. Under sit ophold i København gav Yang et interview til dagbladet Informations Laura Dombernowski.

 

Yang er Kinas mest populære børnebogsforfatter. Hun har i alt udgivet 211 titler og sidste år havde solgt over en milliard bøger. Selvom hun er blevet kaldt ’Kinas J. K. Rowling,’ skriver hun ikke om unge troldmænd og hekse. ”Det er godt, at kinesiske børn får gode læseoplevelser ved at læse Harry Potter og andre vestlige bøger, men jeg synes, det er vigtigt, at de også kan vælge bøger, som er skrevet til kinesiske børn og omhandler det samfund, de er en del af,” udtalte Yang.

 

Der lægges stor vægt på præstation og karakterer i det kinesiske skolesystem. Yangs bøger giver børn et frirum, hvor der er plads til sjov og ballade. De er skrevet i et sprog, som børnene selv er i stand til at læse, og de kinesiske tegn er ledsaget af pinyin transskription for at forbedre læsbarheden yderligere. ”Jeg synes, at kinesiske børn lever under et hårdt pres i dag. Både hjemme og i skolen. De skal være de bedste. Derfor har de brug for bøger som dem, jeg skriver. De har brug for noget, som bare er underholdning,” udtalte Yang. Hendes bøger fokuserer på mangfoldighed, ikke præstation.

 

De første seks titler i hendes mest populære serie om ballademageren Ma Xiaotiao er blevet oversat til engelsk, men de har ikke opnået samme høje status i udlandet som i Kina. Yang foretrækker at fokusere på det kinesiske marked og udvide sin målgruppe med små børn.

 

Interviewet kan læses i sin fuldkommenhed her.

 

Fotograf: Thomas Nielsen