fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
10 · 06 · 2017

Ny udgivelse: Hans Bagger genskaber Peter den Stores ankomst til Danmark i 1716

I 1716 ankom den russiske tsar, Peter den Store, til Danmark med en hær på 30.000 mænd. Sammen med den danske konge, Frederik IV, forberedte han et sidste slag mod den svenske konge, og med en fælles dansk-russisk hær ville de gøre en ende på Den Store Nordiske Krig. Denne historiske begivenhed bliver genskabt i den nye bog “Peter den Store i Danmark i 1716” af den nu afdøde professor Hans Bagger.

Finn Andersen præsenterer Hans Baggers bog

Den 5. juni 2017 blev Hans Baggers bog “Peter den Store i Danmark i 1716” præsenteret på det Danske Kulturinstitut i Skt. Petersborg med deltagelse af instituttets leder Finn Andersen, Executive Director ved Likhachev Foundation, Alexander Valerievich Kobak, Associate Professor, Boris Sergeevich Zharov, og dansk lektor, Sanna Semenova Hedegaard, begge fra Skt. Petersborg Universitets afdeling for skandinavisk og nederlandsk filologi.

 

Danmark og Rusland har haft diplomatiske forbindelser i århundreder. Peter den Stores besøg i Danmark i 1716 giver en historisk indsigt i relationerne mellem det danske kongehus og det russiske tsar regime.

Bogens oversætter, Boris Zharov, der også er associate professor ved afdelingen for skandinavisk og hollandsk filologi, Skt. Petersborg Universitet

Værdifulde historiske kilder oversat til russisk

Hans Bagger (1941-2016), historiker og professor ved Københavns Universitet, var en vigtig dansk specialist i russisk historie. Han har skrevet og oversat adskillige bøger og artikler om Peter den Stores regeringstid. Da en gruppe russiske akademikere deltog i en konference om Peter den Stores danske besøg i København i 2004, blev de sat i kontakt med Hans Bagger. Dimitrij Guzevitj, der har skrevet forordet til Baggers bog, fortæller følgende om deres første møde i 2004: “Han gav os værdifuld information om steder, hvor Peter den Store havde opholdt sig i København, fortalte os om Peter den Stores tid i Danmark, og inviterede os til middag hjemme hos ham den efterfølgende aften”. Mødet med Hans Bagger i København var begyndelsen på et intensivt samarbejde og et kapløb mod tiden. I 2009 fandt Hans Bagger ud af, at han var alvorligt syg, og blot tre måneder efter bogens færdiggørelse gik han bort. Med udgivelsen af “Peter den Store i Danmark i 1716” har Hans Bagger sikret, at både danske og russiske forskere har adgang til vigtige danske historiske kilder.

 

 

Generobringen af Skåne blev udsat

Peter den Store ankom den 3. juli 1716 i Danmark og blev i landet i næsten fire måneder. En af de mest berømte historier om tsarens besøg i Danmark er hans besøg til Rundetårnet i København. Fra tårnet havde han udsigt over byen, og som bogen fortæller, valgte Peter den Store ikke at nå tårnets top på gåben som mange andre, men han red i stedet til toppen på sin russiske hest efterfulgt af tsarina Ekaterina i en karet trukket af seks heste.

 

Mindre kendt er det rigtige formål med tsarens ophold i Danmark. Den danske konge, Frederik IV, og Peter den Store ønskede at tvinge den svenske konge, Karl XII, til at overgive sig, ved at sende deres hære til Skåne. Men Frederik IV tøvede for længe, og Peter den Store blev træt af at vente. Kort før troppernes planlagte indtog i Skåne, valgte tsaren at afbryde planerne, fortæller Hans Bagger i bogen.

 

 

Markeringen af Peter den Stores anden Europatur

Den 9. og 10. juni 2017 markerer Peter den Store Instituttet i Skt. Petersborg 300 året for Peter den Stores anden store tur til Europa, hvor han besøgte Tyskland, Danmark, Holland og Frankrig i perioden 1716-1717. Som en del af fejringen vil Hans Baggers “Peter den Store i Danmark i 1716” blive præsenteret for det russiske publikum.

 

Den russiske oversættelse af bogen er udgivet af forlaget Evropeysky Dom (Skt. Petersborg).

 

Bogen er blevet til i samarbejde med Peter den Store Instituttet i Skt. Petersborg med støtte fra Statens Kunstfond, Folmer Wisti Fonden og Dansk Kulturinstitut i Skt. Petersborg.