fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
30 · 05 · 2017

Arkitekturuge i Warszawa: RZUT i ZODIAK – Økologi

Er det muligt at leve i harmoni med naturen i byen? Hvordan kan vi designe en by med naturen lige uden for døren?

Økologi, bæredygtig udvikling og energieffektivitet var i fokus, da det første seminar i serien ”RZUT i Zodiak: Økologi” fandt sted den 26. maj i Warszawa. Det danske arkitektfirma Bjerg Arkitektur var blandt deltagerne og gav en præsentation af deres pro-økologiske tilgang til arkitektur, baseret på mange års erfaringer med bæredygtig arkitektur.

 

Bjerg Arkitektur er blandt de førende danske specialister indenfor bæredygtig og energioptimeret arkitektur samt “passivhuse”, som er huse med meget lidt varmeforbrug, hvilket gør det unødvendigt at have et traditionelt varmesystem. Bjerg Arkitektur har kontorer i Danmark, Norge og Polen. Det polske kontor blev grundlagt i 1995, og siden da har det været stærkt fokuseret på deltagelse i arkitekturkonkurrencer om udvikling af bæredygtige polske huse. I 2014 vandt Bjerg Arkitektur i Polen konkurrencen om udvidelsen af ​​en gammel jødisk synagoge, der skal omdannes til et nyt bæredygtigt rådhus i den polske by Bialystok.

Det kommende rådhus i Bialystok. Foto: Bjerg Arkitektur

Seminaret blev åbnet af Dr. Krzysztof Herman fra Afdelingen for landskabskunst ved Warszawas Universitet for Biovidenskab, der talte om metoder til rationalisering af ressourceanvendelsen i forhold til byøkologi. Derefter delte Bjerg Arkitekturs Katarzyna Wojda, Mateusz Płoszaj-Mazurek og Søren Riis Dietz deres pro-økologiske tilgang til design. Seminaret sluttede med en debat ledet af arkitekt Justyna Biernacka og byaktivisten Joanna Erbel, der handlede om spørgsmålet: Har vi brug for Warszawa-standarden for bæredygtige boliger?

 

Arrangementet var et fælles samarbejde mellem SARPs Warszawa-afdeling, Warszawa Zodiak Architecture Pavillon og RZUT. Dansk Kulturinstitut har ligeledes været en partner i projektet.

 

RZUT, der afholdes kvartårligt, er en platform for dialog inden for både tekniske og socio-kulturelle spørgsmål relateret til arkitektur, skabt af den yngre generation af arkitekter og byplanlæggere.

 

SARPs Warshawa-afdeling er en del af sammenslutningen af ​​polske arkitekter, der fremmer arkitektur og høje standarder inden for arkitektonisk erhverv samt indleder aktiviteter til gavn for de rum, der omgiver os.

 

Warsaw Architecture Pavillon ZODIAK åbner i efteråret 2018 i ZODIAK Pavillonen på Pasaż Wiecha. Den udvikles af arkitekter fra SARPs Warszawa-afdeling ​​, kunstnere og specialister indenfor forskellige felter. Pavillonen vil præsentere arkitektur i forskellige sammenhænge, ​​og gæsterne vil kunne se udstillinger, deltage i diskussioner, købe bøger og få en kop kaffe i hjertet af den pulserende by.