fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
25 · 11 · 2016

Europæisk kulturhovedstad som katalysator for by- og regionsudvikling

Præsentation af programmet for Aarhus 2017 – i hjertet af Europa

Den 9. november var Dansk Kulturinstitut i Bruxelles med til at lancere Aarhus 2017 – Europæisk Kulturhovedstad i Europas hovedstad. En række centrale aktører fra Bruxelles’ kulturelle og politiske verden var inviteret af Central Denmark EU Office til præsentationen på det smukke KVS, det kongelige flamske teater i hjertet af Bruxelles. Her kunne de møde repræsentanter fra alle 19 midtjyske kommuner, der står bag Aarhus 2017, og ved det efterfølgende netværksarrangement få en forsmag på året, hvor Region Midt samtidig er ’Europæisk gastronomiregion’.

 

CEO for Aarhus 2017, Rebecca Matthews præsenterede det meget ambitiøse program, som engagerer alle de 19 omkringliggende kommuner og omfatter mere end 400 events. Et par af de større events er bl.a. Aarhus 2017s fanfare ’More Fair Than the Sun’, der får premiere ved åbningsceremonien den 21. januar. En fanfare komponeret af den anerkendte færøske komponist, Sunleif Rasmussen, og i sin udformning inspireret af den Ældre Edda. Teaterproduktionen ’Edda’, der er et bestillingsværk fra Aarhus 2017, bygger også på vor fælles norrøne arvegods. Den prisvindende norske dramatiker Jon Fosse har ladet sig inspirere af de heroiske Edda-digte til en forestilling, som instrueres af den amerikanske instruktør Robert Wilson og har musik af den estiske komponist Arvo Pärt.

 

Den danske sangerinde Oh Land er involveret i en gigantisk forestilling ’Watermusic’, som opføres sammen med et 350-mand stort kor i Randers Havn 2 dage i september 2017. Musikken bliver ledsaget af en overdådig scenografi af søuhyrer, cirkusartister og både, der ”danser” på havets overflade.

 

Kulturens rolle som samlende kraft

Aarhus 2017 sigter ikke kun mod at bringe spektakulær ny kvalitetskunst til regionen. Kulturbyåret handler i lige så høj grad om at styrke de lokale miljøer og samarbejder på kulturområdet og få alle borgere i regionen til at føle sig som en del af fejringen af Aarhus som europæisk kulturhovedstad.

 

På dette område går Aarhus 2017 i fodsporene på andre meget succesrige europæiske kulturhovedstæder, der bl.a. har formået at bruge kulturbyåret til at etablere en ny energi og et nyt image internationalt af deres by eller region.

 

Under titlen ’Rethink the Village’ vil Aarhus 2017 stimulere fællesskabsfølelsen i landsbyer i regionen. 18 landsbyer vil gennem året arbejde med gensidigt at inspirere hinanden og undersøge, hvordan man kan bruge den unikke livsform i en landsby til at skabe en bedre fremtid.

 

Ved præsentationen den 9. november i Bruxelles, som Dansk Kulturinstituts institutleder Per Erik Veng modererede, holdt den danske ambassadør til Belgien og Luxembourg, Louise Bang Jespersen, en tale om netop de udviklingsmæssige aspekter i forlængelse af det kommende kulturår. Arven efter Aarhus 2017 skal gerne være et stærkere samarbejde mellem de lokale kulturaktører og en større sammenhængskraft kulturelt i hele området.

 

Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, talte om den nye vigtige kulturbærende rolle, byer og regioner har i dag. Byer og regioner kan være med til at stimulere og generere innovation og kreativitet i kulturen på en måde, som man måske ikke i samme grad kan fra politisk hold.

 

 

Essen 2010 – fra kul til kultur

Som nævnt træder Aarhus 2017 i nogle dybe fodspor med fokus på den lokale og regionale udvikling under kulturbyåret. Et eksempel på en meget vellykket satsning af den type er Europæisk Kulturhovedstad Essen i 2010, som også var første gang, man inkluderede en hel region i et kulturbyår – det store og befolkningstunge Ruhr-område i Vesttyskland.

 

Her samlede man 53 byer i delstaten Nordrhein-Westfalen under overskriften ’Kultur gennem forandring, forandring gennem kultur’. Med de tre temaer ’myte, metropol og Europa’ engagerede man de 17,5 mio. indbyggere i delstaten i fejringen af en kultur, der er præget af hårdt fysisk arbejde, solidaritet og tilstrømningen af folk fra andre kulturer til det engang så driftige industriområde.

 

Kulturbyåret betød massive investeringer bl.a. i omdannelsen af gamle industribygninger til koncertsale, kulturhuse og museer, ’fra kul til kultur’, og opbygningen af bæredygtige strukturer, der består længe efter, at Essen ikke længere er europæisk kulturhovedstad. Området har gennemført en veritabel ’turn-around’ og er i dag et af centrene for kultur i Centraleuropa, hvor det gamle beskidte og støvede industri-image er afløst af en mangfoldig, stærk og dagsordensættende kulturprofil. Ruhr er blevet en region, man kører til, fremfor én man kører igennem.

 

Essen 2010 byggede videre på en udvikling, der allerede var i gang – med etableringen af væsentlige institutioner i gamle lagre og værfter og ikke mindst Ruhrtriennalen – men året bidrog væsentligt til et helt ændret billede af området.

 

Aarhus har lignende ambitioner og gode muligheder for at realisere dem. Regionen står allerede stærk kulturelt. Måske vil vi med udgangen af 2017 opleve et nyt kulturelt landskab i Danmark, hvor de mange stærke innovative kræfter i Jylland skaber et Danmarksbillede med endnu bedre balance mellem Hovedstadsområdet og resten af landet.

 

Dansk Kulturinstitut i Bruxelles vil løbende sammen med de øvrige aktører bistå projektet og udvikle muligheder for at bringe de forventede gode resultater ud over nytårsaften 2017-18.

 

Foto: Rosalia Fenger, DKI Bruxelles