fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
21 · 08 · 2016

Today, Tomorrow, Together – Dansk musik under OL i Rio

Mens de danske atleter vinder medaljer ved OL, strømmer danske musikeres toner fra scenen i den danske pavillon på den verdensberømte Ipanema strand i Rio de Janeiro, og fra scener på festivalerne Jazz na Fabrica, Jazz&Blues og Mostra de Música de Câmara i São Paulo.

 

Mens solen sænker sig over en af verdens smukkeste strande, præsenteres det brasilianske og internationale OL-publikum for nogle af de bedste danske jazz-, rock-, folke-, klassiske og popmusikere, producere og DJs.

 

Hver eftermiddag er det danske DJs, som sætter gang i festen i pavillonen. I den første uge op til åbningen af OL indtog trekløveret Multiplayer (Søren Andreasen + Lasse Munk + Rasmus Kjærbo) scenen i den danske pavillon. Kollektivet stod også for workshops for børn i alle aldre, hvor der blev bygget robottrommemaskiner af genbrugs-materialer, og lavet elektronisk jamsession for musikalske novicer, unge som gamle.

 

DJ Kant lagde publikum for sine fødder i pavillonen i den anden uge af OL, og i den sidste uge regerer den kendte DJ og producer Tomas Barfod. Tomas Barfod har desuden stået for pavillonens baggrunds-musik, en playlist af udelukkende nutidig dansk musik, som kører, når der ikke er andre events i pavillonen.

 

Fredag og lørdag aften er der livekoncerter i pavillonen. Guitaristen Jakob Bro spillede lørdag d. 6. august sammen med den brasilianske komponist og pianist Daniel Jobim, barnebarn af bossa nova-stjernen Antonio Carlos Jobim, der skrev sangen The Girl from Ipanema. Netop denne sang tonede Daniel Jobim frem med ved OL åbningsceremonien, og koncerten aftenen efter i den danske pavillon stod også i The Girl from Ipanema’s tegn.

 

Samarbejdet mellem Jobim og Bro blev indledt i foråret 2016 på initiativ af Dansk Kulturinstitut i Brasilien og produceren Mauricio Pacheco. Indspilningen af duoens to første numre skete, mens Jobim besøgte København tidligere på året. De

De to numre kan høres her på Dansk Kulturinstituts hjemmeside.

 

Den danske kontrabassist Jasper Høiby er også på programmet i pavillonen med bandet Phronesis. Phronesis, der roses til skyerne af internationale musikanmeldere som det mest spændende jazzband i øjeblikket, spillede koncert fredag d. 5. august i pavillonen, og ydede et par dage efter deres stærke kunstneriske opbakning til en besættelse af det legendariske spillested Canecão i Rio, som arbejder for en genåbning af stedet. Efter koncerterne i Rio de Janeiro fortsatte både Phronesis og Bro&Jobim til Sao Paulo, hvor de blandt andet spillede en fælles koncert for over 700 publikummer ved jazzfestivalen Jazz na Fábrica.

 

Andre danske bands, der også tager videre på Brasiliensturné med afsæt i den danske OL pavillon, er surf rock bandet The Tremolo Beer Gut og klassisk/folkemusikduoen Wenzell & Bugge.

 

Nye samarbejder ser også dagens lys i den danske pavillon: Bag forkortelsen RKPG gemmer der sig et vaskeægte dansk-brasiliansk slagtøjseventyr. Ronni Kot Percussion Group er en gruppe af unge brasilianske slagtøjstalenter og deres danske gæsteprofessor Ronni Kot Wenzell, som lagde publikum ned med sit underholdende show på alskens slagtøj samt stiger, papkasser, skraldespande mm.

 

Den sidste koncert i pavillonen d. 20. august bringer den danske poptrio Panamah til Brasilien for første gang. Panamah havde i 2013 det første hit nogensinde i brasiliansk radio, sunget på dansk. Med deres brasilianske live debut på Ipanema stranden bliver der sat punktum for OL musikken med et nyt dansk-brasiliansk samarbejde, for trioen bliver akkompagneret af to brasilianske musikere: bassisten Guilherme Lírio og percussionisten Gabriel Policarpo.

 

Musikprogrammet i den danske OL-pavillon er sponseret af Det Internationale Kulturpanel under Slots- og Kulturstyrelsen. Det er kurateret af musiker og DKI senior rådgiver Anders Hentze, og produceres af Dansk Kulturinstitut i Brasilien.

 

Med det stærke musikprogram til OL-pavillonen bygger Dansk Kulturinstitut videre på det dansk-brasilianske samarbejdsprojekt Dinâmica Dinamarquesa, der siden 2012 har lanceret danske jazz-, lydkunst-, elektronika- og performancekunstnere i Brasilien, og hjulpet dem i gang på det brasilianske marked via samarbejder med brasilianske musikere, producere og festivaler i Rio de Janeiro, São Paulo, Belo Horizonte og andre brasilianske storbyer.

 

For yderligere oplysninger kontakt venligst: senior rådgiver Anders Hentze, Dansk Kulturinstitut i Brasilien, anders@dinacultura.org

Foto: Panamah og VisitDenmark.