fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
23 · 03 · 2016

Scenekunstskolen tager til Brasilien

Dança DK er en platform for moderne dans og performance, som skal intensivere og styrke den kulturelle udveksling mellem Brasilien og Danmark.

 

Projektet udmønter sig i et udvekslingsprogram mellem Statens Scenekunstskole og Instituto Federal de Brasilia, som er et samarbejde om danseforrestillinger og residencies. Dança DK vil med sine mange projekter inspirere og berige de involverede parter på tværs af kulturer. Hensigten er foruden gensidig inspiration, at gøre moderne dans til et samlingspunkt for børn og unge og generelt gøre bevægelseskulturen til en mere værdsat del af deres hverdag og uddannelse – uafhængig af social klasse og nationalitet.

 

Hensigten er foruden gensidig inspiration, at gøre moderne dans til et samlingspunkt for børn og unge og generelt gøre bevægelseskulturen til en mere værdsat del af deres hverdag og uddannelse
Resten af artiklen er på engelsk

 

Dança DK is a platform to promote and increase cultural exchange and mutual artistic development in the field of dance and performance art between Denmark and Brazil.

 

The platform works towards encouraging cultural exchange by presenting Danish contemporary dance to the Brazilian public and hereby also strengthening the Brazilian dance scene.

 

The project supports parallel initiatives from both countries and will link institutions and artists, producers and other key persons who are interested in promoting the performance of dance and the pedagogical aspect of Dance Education in Brazil and Denmark.

New innovative methods will arise

In this way the platform will facilitate future collaborations, cooperation and mutual inspiration, which will drive forward the dance industry in both countries and will inspire the development of innovative methods as a result of the exchange.

 

A diverse project

The project operates at several levels and will translate into various outputs and collaborations which include performances, arts education, social outreach and inclusion, school performances, participation/co-creation and residencies, Musical Accompaniment for Dance (MAD) research and exchange and University institutional-, professor- and student exchange.

 

Grønhøj Dans performs in São Paulo

As part of the project Grønhøj Dans has been invited by dance/theatre curator and critic Celso Curi for a residency and is also scheduled to perform in São Paulo. The residency will take place at the São Paulo municipal performing arts center Oficina Cultural Oswald de Andrade, which Cury directs and will provide Grønhøj Dans with the opportunity to exchange inspiration and develop new partnerships in Brazil.

 

Interventions in public spaces

Likewise there has been established an artistic cooperation between Danish National School of Perfoming Arts (DNSPA), Instituto Federal de Brasilia (IFB) and Universidade de Brasília (UnB). The performers will make interventions in public spaces in Brasilia, and the choreography will be based on the visual aspects proposed by Lillibeth Cuenca Rasmussen. Lilibeth will explore the visual traces of the dance performance to be imprinted on the space and on the dancers and will propose similar collaborations with the students of the Danish National School of Performing Arts (Statens Scenekunstskole) in Copenhagen, and will this way further enhance the collaboration between IFB and DNSPA.

 

University exchange anchors continuity

The university exchange aspect seeks to anchor the continuity of this exchange.

 

This gives a much better perspective of making substantial and lasting impact in the areas of this project. The project also serves as an ideal platform for possible research projects from Danish as well as Brazilian universities, and community initiatives on both sides will benefit from the existence of such a structured program. Laura Navndrup Black, Director of the Department of Education DNSPA Dance, Kim Helweg, Director of the Music as Accompaniment for Dance (MAD) will participate to facilitate the institutional-, professor- and student level exchange, co-creation, research and mutual development.

 

Creates value for children and young people

The project’s bi-cultural aspects and its involvement with children and youths will strengthen the participating institutions and make contemporary dance and performance art a more valued part of children’s and young people’s daily lives and general education, regardless of social classes, in both countries.

 

Partners:

ICD, Deborah Dodd Macedo, Patricia Braga Alves, SESC Distrito Federal, Oficina Oswald de Andrade, Celso Curi, SESC São Paulo, Instituto Federal de Brasilia & Universidade de Brasilia, The Danish National School of Performing Arts (Statens Scenekunstskole).

 

Read more about Danca DK here and here (in portuguese)