fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
04 · 06 · 2018

Rued Langgaards Antikrist på Staatstheater Mainz

Antikrist på Staatstheater Mainz

 

Fejringen af Rued Langgaards 125 års jubilæum her i 2018 fortsætter med førsteopførslen af hans eneste opera Antikrist på Staatstheater Mainz d. 3. juni og med efterfølgende tre opførsler i juni måned.

 

Se teatrets teaser til forestillingen:

Rundbordssamtale og foyerudstilling

Som optakt til Antikrist vises i teatrets foyer en udstilling om arbejdet bag forestillingen ved kostumeskitser samt lyttestationer med Langgaards musik.

 

Om Rued Langgaards effektfulde værker og indflydelse i senromantikken kunne man om eftermiddagen inden premieren lytte til ved en rundbordssamtale mellem en række ledende danske og tyske musikeksperter som Bendt Viinholt Nielsen, Esben Tange (Rued Langgaard Festival), Per Erik Veng (Dansk Kulturinstitut i Bruxelles), Sophie Wennerscheid (Gentens Universitet) og redaktør Jan Brachmann (FAZ) i samtale med chefdirigent Hermann Bäumer og dramaturg Anselm Dalferth.

 

 

Fejring af Rued Langgaards 125 års jubilæum

Den danske komponist Rued Langgaard (1893-1952) levede i skyggen af Danmarks nationalkomponist Carl Nielsen – men i de senere år er interessen vokset betydeligt for denne geniale  excentriske outsider fra den danske musikhistorie.

I disse år indspilles hans musik, og der er væsentlige opførelser af musikken i bl.a. London, Berlin, Wien og nu senest i Mainz i Tyskland.

Som del af musikstrategien hos Dansk Kulturinstitut Bruxelles er der fokus på at bringe denne unikke danske kunstner frem til Benelux og den tysksprogede verden.

I april gennemførtes koncerter og indspilning af symfonier i Wien. Kulturinstituttet havde tilrettelagt symposium og udstilling i samarbejde med bl.a. Wiens Universitet og Wienerfilharmonikerne.

Dette fortsættes med premieren 3. juni på Staatstheater Mainz som den tyske førsteopførelse af Langgaards hovedværk, operaen Antikrist, som komponisten aldrig selv oplevede på scenen. Første sceniske opførelse kom først i 1999 i Innsbruck og 2002 i København.

I Mainz stod Kulturinstituttet for introduktioner og udstilling, dels for studerende fra Goethe-universitetet i Frankfurt dels det nysgerrige publikum i Mainz.

 

 

Et nutidigt statement

Igen blev det bekræftet, at Langgaards tid er kommet. Stor begejstring i en bred kreds, og der er allerede planer om andre opførelser af operaen koncertant i bl.a. Berlin.

Chefdirigent Hermann Bäumer og instruktøren Anselm Dalferth i Mainz tolkede værket ikke i en romantisk tradition, men stærkt ekspressionistisk – og ser værket som et meget nutidigt statement.

Konceptet og tilgangen er yderst overbevisende. Paralleller til vor tid er helt evidente. Det bibelske udgangspunkt i værket sender spor ind i vor tids materialisme og overfladiskhed, menneskets forvirring og modløshed i en pluralistisk verden, trangen til at sætte selvet i centrum hele tiden, ligesom værket arbejder med metaforer og sceniske teknikker med bl.a. monologer og statiske tableauer – som man først ser langt senere brugt i musikdramatiske værker fra slutningen af det 20.århundrede. Dermed et værk fra 1920’erne med stor aktualitet idag.

Langgaard følte sig ikke forstået i Danmark og orienterede sig i stedet mod Tyskland og nåede at opleve opførelser i bl.a. Berlin, Darmstadt og især Karlsruhe, så at det igen er i den sydvestlige del af Tyskland, der bliver satset på Langgaard, falder smukt i tråd med interessen i Langgaards egen tid.

Produktionen er visuelt meget fascinerende og eksperimenterende. En flot realisering og et relevant bud på en scenisk realisering af værket.

De krævende solopartier er fornemt besat, og produktionen bliver sendt i såvel tysk som dansk radio.

På Langgaards 125-årsdag den 28.juli sendes optagelsen fra Mainz i DR P2. Teatret i Mainz har allerede besluttet at genoptage produktionen i kommende sæson, og forestillingen spilles foreløbig indtil 19. juni 2018.

 

 

Vil du vide mere om DKI i Bruxelles’ deltagelse i fejringen af Rued Langgards 125 års jubilæum, kan du kontakte afdelingen i Bruxellesinfo@danishculture.eu

 

 

Fotos: Staatstheater Mainz.