fbpx
Du besøger nu Dansk Kulturinstitut i Danmark  Opdag DKI globalt Created with Sketch.
01 · 05 · 2023

Lizaveta Dubinka-Hushcha skal lede Dansk Kulturinstituts indsatser i de baltiske lande og omkring Østersøen

Fra 1. juni skal Lizaveta Dubinka-Hushcha stå i spidsen for Dansk Kulturinstitut i de baltiske lande og den øvrige Østersøregion. Lizaveta Dubinka-Hushcha kommer fra en stilling som lektor hos hhv. European Humanities University i Vilnius og Copenhagen Business School. Herudover er hun fungerende forkvinde for den dansk-belarusiske non-profit kulturorganisation Beladania.

 

Dansk Kulturinstitut har i mere end 30 år været med til at opbygge tætte kulturelle relationer mellem Danmark og de tre baltiske lande. Dansk Kulturinstitut var med, da Estland, Letland og Litauen genvandt deres selvstændighed, og instituttet er med nu til at styrke båndene og udviklingen i og omkring Østersøregionen. Med flere store EU- og DANIDA-programmer og en stor alsidig projektportefølje er det en afdeling i vækst, som Lizaveta Dubinka-Hushcha fremover skal lede med base i Riga.

Stort kendskab til regionen

Det er med lige dele professionelt og privat kendskab til regionen, at Lizaveta Dubinka-Hushcha påtager sig sin nye rolle. Hun kommer fra en stilling som lektor hos hhv. European Humanities University i Vilnius, hvor hun er leder af ”World Politics and Economics”-programmet og Copenhagen Business School, hvor hun bl.a. underviser i samfundsvidenskab og international politik. Herudover har Lizaveta i de seneste år fungeret som forkvinde for den dansk-belarusiske kulturorganisation Beladania, som har markeret sig i det danske kulturlandskab og i den offentlige debat ift. at få sat Belarus’ kunst, kultur og civilsamfund på agendaen.

Lizaveta Dubinka-Hushcha er født i Belarus, men har boet i Danmark i over 20 år. Det kommer dog til at forandre sig, når hun sammen med sin mand og tre børn flytter til Riga til sommer for at påbegynde sin nye stilling.


Fra klassisk kunst til demokratifremme

Dansk Kulturinstituts baltiske afdeling har i de seneste år gennemgået stor vækst. Instituttet har en bred vifte af aktiviteter, som både rummer klassiske kunst -og kulturprojekter, innovative programmer inden for den kreative industri og civilsamfundsindsatser, der fremmer demokratisk udvikling og borgerinvolvering.

Lizaveta Dubinka-Hushcha om sin nye stilling som regional chef:

”Dansk Kulturinstituts arbejde i de baltiske lande bygger på en stor historisk og kulturel arv. Jeg ser frem til at videreudvikle på dette stærke fundament som ny regional chef. For mig er kunst og kultur en vigtig moderator, der kan være med til at løse konflikter, frembringe nuancer og sikre, at vi møder hinanden på en mere åben og forstående måde. Kulturen er kernen i alle menneskelige relationer. Jeg glæder mig til at være med til at styrke det i forvejen stærke bånd mellem Danmark og de baltiske lande og bruge min egen erfaring, kendskab og baggrund til at gøre en indsats for det belarusiske civilsamfund og kulturliv.”

Adm. direktør Camilla Mordhorst om ansættelsen af Lizaveta Dubinka-Hushcha:

”Jeg er meget glad for, at Lizaveta bliver vores nye regionale chef for de baltiske lande og Østersøregionen. Lizaveta har en stor viden om regionen og er en sand ildsjæl, der utrætteligt arbejder for at vise kunsten og kulturens betydning i internationale relationer. Lizaveta har selv taget rejsen som ganske ung fra Minsk til København og har derfor en indgående forståelse for vores europæiske naboer, og hvor vigtigt det er at knytte stærke bånd og have en tæt dialog omkring Østersøen. Lizaveta bærer samtidig et stærkt engagement for det frie kunst- og kulturliv i Belarus med sig, som giver endnu mere energi til Dansk Kulturinstituts store Belarus-programmer.”

Om Lizaveta Dubinka-Hushcha

F. 1982
Fra 1. juni 2023 – Regional chef for Dansk Kulturinstitut indsatser i de baltiske lande og Østersøregionen.
Lektor European Humanities University
Lektor Copenhagen Business School
Konsulent for Belarus Research Network for Neighbourhood Policy
Forkvinde for kulturorganisationen Beladania
Forsker v. Dansk Institut for Internationale Studier
Ph.d. fra Belarusian State University

Om Dansk Kulturinstituts afdeling i Estland, Letland og Litauen

Den 18. august 1990 åbnede Dansk Kulturinstitut sin afdeling i Riga. Dansk Kulturinstitut var dermed det første internationale kulturinstitut i Sovjetunionen udenfor Moskva. Lige siden har Dansk Kulturinstitut arbejdet for at styrke de kulturelle og samfundsmæssige bånd mellem Estland, Letland, Litauen og Danmark. I dag har afdelingen sit kontor på Letlands Nationalbibliotek i hjertet af Riga.